След като преминаваме през т.нар. първичен пик  на разпространението на

...
След като преминаваме през т.нар. първичен пик  на разпространението на
Коментари Харесай

Витанов: Пандемията ще приключи, ако имаме по 40 000 ваксинации на ден

 След като прекосяваме през така наречен " примитивен пик "   на разпространяването на ковид, Николай Витанов разяснява пред БНР по кое време и какво ни очаква през така наречен " второстепенен пик ".

Математикът на Щаба изясни, че от предходната година до момента са изчислявали количеството на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което би трябвало да се умножава броят на записаните случаи.

" Сега обаче хората без симпотми не се записват. Те са 30 на 100 по-малко от действителният брой. Така че, в този момент се взема поради цифрата на записаните, /които са 2/3 от действителните случаи/, умножавате го по 4, с цел да получите визия какъв брой индивида се срещат с вируса действително за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани /това са 2/3/ и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души, които действително в петък са се срещнали с ковид ", обясни проф. Николай Витанов.

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се трансформира, обаче и към тези хора, които към този момент са преболедували и изгубили имунитет, би трябвало да прибавим и ваксинираните:

" Така излиза наяве, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат отбрана против COVID-19 в момента - това е т.нар. щит против вируса. Което е извънредно незадоволително. А това число и ще понижава, надалеч сме от груповия имунитет, още повече, че имунизацията не е задоволително интензивна... ", счита още проф. Витанов. 

Самият математик е имунизиран с две дози. Но счита, че хората сами би трябвало да вземат това решение.

Проф. Витанов съобщи, че откакто обявил кастинг във Фейсбук кой от злобарите ще го замества след октомври, с цел да не плаши хората със стряскаща статистика, нито един канидидат не се явил.

" Заплашват ме поради моите калкулации. Аз схващам това като обикновено. Направих статистика колко индивида не поддържат ограниченията от март 2020 до момента - това са 24,3 на 100 - почти 1/4. Според мен вторичният пик на четвъртата вълна ще е през началото октомври и по тази причина има действителни аргументи. Притеснявам се по какъв начин ще се лекуват хората тогава в къщи, с цел да не се натоварва здравната система... "

Математикът пресметна, че при 40 000 имунизации дневно, можем да чакаме привършване на епидемията в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР